Menu

Czym jest stal O1 i jak z nią pracować?

Stal narzędziowa O1 jest stalą do pracy na zimno i jest jedną z najbardziej wyrozumiałych przy wytwarzaniu noży. Jest znana jako stal niskostopowa ze względu na to, że zawiera osiem dodatków. Największym dodatkiem jest mangan w zaledwie 1,2%. Inne dodane minerały to węgiel w 0,95%, krzem 0,4%, chrom 0,5%, wolfram 0,5%, wanad 0,2%, fosfor 0,3% i siarka 0,03%. W odniesieniu do wymienionych dodatków, stal O1 jest zgodna z SAE J437 i J438, ASTM A681 i DIN 1.2510.

Zastosowania stali O1

Stal narzędziowa O1 jest używana do zastosowań wymagających wytrzymałych części, w tym stempli, kołków typu knock-out, krzywek i oczywiście noży. Dawniej niektórzy producenci noży twierdzili, że fachowo wykonane ostrze ze stali O1 będzie lepsze od ostrza wykonanego ze stali damasceńskiej. Niektóre noże balisong używają stali O1 w swoich zatrzaskach.

Stal O1 dla noży

Stal O1 może być używana do produkcji noży ze względu na łatwość w obróbce. Łatwo ją formować i ostrzyć. Stal daje bardzo dobrą krawędź, która również nie stępi się zbyt szybko. Jednak stal O1 może rdzewieć i należy zachować ostrożność, aby zapobiec rdzewieniu. Suszenie i natłuszczanie noża po użyciu jest zwykle wystarczające. Niektóre wysokiej klasy masowo produkowane noże wykorzystują stal O1.

Jak pracować ze stalą O1?

Podczas obróbki tego metalu, ogrzewanie musi być wykonane jednolicie i niezbyt szybko. Gdy metal ma około 980 do 1040 stopni Celsjusza zacznij go obrabiać tak długo, jak będzie trzeba i podgrzewaj w razie potrzeby. Jeśli chodzi o ponowne podgrzewanie, zrób to, gdy temperatura spadnie poniżej 870 stopni Celsjusza.

Aby wyżarzyć stal O1, podgrzej ją do około 760 stopni F, delikatnie ochłodź i znowu powoli ogrzej. Ogrzewaj, aż cały kawałek będzie w tej temperaturze. Zacznij powoli chłodzić ogień lub piec w tempie około 25 stopni na godzinę. W tym tempie obniż temperaturę do około 540 stopni Celsjusza, a następnie przyspiesz chłodzenie.

Po obróbce metalu przez pewien czas, naprężenie może zostać uwolnione poprzez podgrzanie metalu do temperatury w zakresie od 560 do 650 stopni Celsjusza. Pozostaw go do schłodzenia powietrzem. Jest to znane jako odciążenie mięśni.

Przed hartowaniem kawałka stali O1, musi być ona wstępnie podgrzana do około 590 stopni Celsjusza, a następnie doprowadzona do temperatury 815 stopni Celsjusza dla właściwego utwardzenia. O1 należy ostudzić w oleju, a następnie natychmiast hartować.

Stal O1 można hartować w zakresie temperatur od 150 do 315 stopni Celsjusza. Im niższy poziom ciepła, tym mniejsza twardość końcowego produktu. Na przykład, jeśli wyrób zostanie hartowany przy 315 stopniach, będzie miał twardość Rockwella C 57. Podczas gdy, hartowany przy 150 stopniach twardość będzie wynosić 65.

Wnioski

Podsumowując, stal O1 jest jedną z najbardziej uniwersalnych hartowanych w oleju stali narzędziowych i sprawdza się w produkcji praktycznych i wytrzymałych ostrzy. Jej wytrzymałość spowalnia proces obróbki, dzięki czemu jest doskonała dla początkujących, ponieważ popełnienie błędu trwa dłużej. Dlatego często niedoróbki można wykryć zanim staną się nieodwracalne. Ponadto, ponieważ jest tak twarda, po hartowaniu, posiada ostrą krawędź i bardzo dobrze ją utrzymuje.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *