Menu

Czym jest Stal VG-10

CO TO JEST STAL VG-10?

Stal VG10 jest oznaczeniem używanym do bardzo szczególnego rodzaju stali nierdzewnej, często używanej w ostrzach noży. G oznacza „złoto”, które odnosi się do „złotego standardu”, który uważa się za poziom stali nierdzewnej. Ta stal produkowana jest w Japonii, a to właśnie japoński rynek sztućców tradycyjnie najbardziej wykorzystuje ten rodzaj stali w swoich nożach. Jednak to nie tylko sztućce kuchenne sprawiły, że stal nierdzewna VG10 stała się popularna. Wiele noży kieszonkowych, myśliwskich i taktycznych noży używało stali VG-10.

VG10 TO NAJBARDZIEJ POPULARNA STAL KUCHENNA

Ze względu to jaką VG10 ma przewagę i odporność na rdzę, VG10 stał się najpopularniejszą stalą dla profesjonalnych kucharzy i miłośników gotowania. VG10 ma także niesamowitą zdolność tworzenia wzorów w ostrzu podczas  jego tworzenia.VG10 pozwala tworzyć szalone projekty na naprawdę ostrych nożach.

Składniki VG10

Stal nierdzewna VG 10 to także stal wysokowęglowa, mimo że węgiel tworzy jedynie stosunkowo niewielką ilość całkowitego materiału tarczy. Stal nierdzewna VG 10 to mieszanka zawierająca w przybliżeniu 1% węgla, 1% molibednum, 15% chromu, .2% wanadu i 1,5% kobaltu. Wszystkie te stosunkowo małe ilości innych metali nadają stali VG 10 niezwykłe właściwości, takie jak zdolność do utrzymywania krawędzi i wytrzymałość samej stali. Jest to jeden z powodów, dla których etykieta VG 10 była tak wysoko ceniona przez tak wielu ludzi, od szefów kuchni po kolekcjonerów noży.

VG10 VS VG1

Stal nierdzewna VG 10 nie powinna być również mylona ze stalą nierdzewną VG 1. Chociaż obie te odmiany stali są używane przez producentów w Japonii i innych krajach, VG 10 jest uważany za metal wyższej jakości. Z tego powodu znalezienie noży VG 10 dla kuchni i narzędzi roboczych jest dość powszechne, ale znalezienie stali używanej w bardziej kolekcjonerskich lub eksponujących przedmiotach, takich jak miecze, jest uważane za dość rzadkie. Z drugiej strony stal VG 1 jest znacznie częściej spotykana w nożach i mieczach pochodzących od różnych sprzedawców i kupców, i można ją znaleźć w szerszej gamie różnych produktów. Z powodu względnej proliferacji można łatwo wprowadzić zamieszanie między dwoma rodzajami stali. Niedobrze, zwłaszcza jeśli klient płaci stal VG 10 za ostrze ze stali VG 1.

WNIOSKI DOTYCZĄCE STALI VG10

Jeśli szukasz dobrego noża, rozważ zakup noża ze stalą VG10. Jest dość droga w porównaniu do metali niższej klasy, takich jak stal 440, ale jest tego warta. W przypadku VG10 uzyskuje się twardość stali węglowej, ale również odporność na korozję stali nierdzewnej. To sprawia, że ​​świetnie nadaje się do produkcji noży używanych w kuchni, a także noży, które będą często nadużywane do przeróżnych czyności (np. Noże EDC). VG10 nigdy nie jest używany w maczetach.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *