Menu

Wszystkie typy noży

Istnieje wiele rodzajów noży i łatwo jest zgubić się w szczegółach. Ten post da ci dobre zrozumienie tego, jak noże są zorganizowane, w jaki sposób są używane i jakiego noża powinieneś użyć, aby wykonać określone zadanie.

Zaufaj mi, po przeczytaniu tego posta, dowiesz się wszystkiego o tym, jak zorganizowane są noże, dzięki czemu poczujesz się ekspertem od noży. Nigdy nie sięgaj po nóż szefa kuchni, kiedy tak naprawdę potrzebujesz noża do kości.

Noże są grupowane ze względu na cel użycia

Noże są z nami od zarania człowieka. Mogą być używane do przygotowywania jedzenia, ubierania się, walki i pracy. W ramach tych szerokich kategorii możemy dalej wyróżniać specyficzne zastosowania noża.


Reklama



Noże robocze

Poza zastosowaniami kuchennymi, istnieją noże, które są używane w miejscu pracy lub w domu. Ta kategoria zawiera długą listę noży, które odnoszą się tylko do niektórych zawodów lub zadań.

Noże do nurkowania

Jest to ostry nóż, który ma solidny, odporny na ciepło uchwyt. Uchwyt mieści się w wytrzymałej osłonie, a osłona ma pasek do przymocowania do nogi. Ten nóż jest używany pod wodą.

Noże dla elektryków

Ten nóż ma izolację, która chroni użytkownika przed porażeniem elektrycznym. Przypomina scyzoryk. Niektórzy elektrycy wolą używać izolowanych noży kieszonkowych.

Nóż tapicerski

Jest to nóż z wysuwanym ostrzem. Jest również nazywany nożem użytkowym. Ostrze jest wielokrotnego użytku i może być używane do cięcia dywanów i innych twardych materiałów. Podobne noże są również używane przez krawców do cięcia tkanin.

Noże myśliwskie

 

Te noże są używane przez myśliwych patroszenia. Jest to nóż o stałym ostrzu, który ma dobrą przyczepność. Niektóre wersje tych noży mają również haczyki. Noże myśliwskie są czasami malowane w kamuflażu.
Więcej o nożach myśliwskich możesz przeczytać tutaj – Nóż Myśliwski – poradnik i polecane noże.

Skalpel

Skalpel to nóż stosowany w medycynie do cięcia pacjentów. Jest bardzo ostry i jest wykonany ze stali wysokowęglowej. Skalpele są sterylizowane i mogą być dostępne dla osób z wykształceniem medycznym.

Multitool

Często noszą nazwę Gerber lub Leatherman, noże te łączą wiele narzędzi w jedno. Niektóre zawierają szczypce, śrubokręty i otwieracze do puszek. Zazwyczaj są one umieszczane w pasie z narzędziami.

Maczeta

Maczeta to długi, ciężki nóż używany do cięcia drzew, gałęzi i orzechów kokosowych. Służy również do zbierania drewna opałowego, a czasami służy również w kuchni. Maczety są popularne na całym świecie, a każdy region ma swoją własną wersję maczety. Maczeta łacińska pochodzi z Ameryki Łacińskiej, podczas gdy Parang to malezyjska maczeta.
Więcej o maczetach możesz przeczytać tutaj – Rodzaje maczet – jaką maczetę powinieneś używać?.

Kukri

Kukri to środkowo-azjatycki nóż, który środek ciężkości ma przesunięty do czubka noża. Daje użytkownikowi więcej siły skierowanej w dół. Duży Kukri może służyć do ścinania gałęzi drzew. Kukri są doskonałymi narzędziami do rąbania.
Więcej o Maczetach Kukri możesz przeczytać tutaj – Najlepsze Maczety Kukri.

Nóż motylkowy lub Balisong

Balisong, zwany także nożem motylkowym, jest tradycyjnym nożem roboczym z Balisong na Filipinach. Pozwala to pracownikowi otworzyć nóż tylko jedną ręką, podczas gdy druga ręka może być wolna. Używa dwóch uchwytów, które są dołączone do punktu obrotu. Przesuwając nadgarstek, użytkownik może odsłonić ostrze. Balisongi są również popularną rekreacyjną działalnością, ponieważ rzucanie nimi jest fajne.
Więcej o nożach motylkowych możesz przeczytać tutaj – Czym jest Balisong, Najlepsze noże motylkowe treningowe dla początkujących.

Noże X-Acto

Ten nóż jest używany w sztuce do wykonywania precyzyjnych cięć. Ostrze jest wymienne. Noże X-Acto są również popularne w architekturze do tworzenia miniaturowych modeli.

Noże kieszonkowe

Te noże to małe noże, które zmieszczą się w kieszeni. Ostrze składa się w uchwyt. Niektóre noże kieszonkowe umożliwiają użytkownikowi zablokowanie ostrza w pozycji otwartej lub zamkniętej. Rodzaj noża, który może wejść w otwartą pozycję po naciśnięciu jednego przycisku, nazywany jest nożem sprężynowym.
Więcej o nożach kieszonkowych możesz przeczytać tutaj – Top 10 najlepszych noży kieszonkowych.

Nóż survivalowy

Jest to rodzaj noża wykorzystywanego na zewnątrz. Niektóre wersje mają schowek w uchwycie, w którym można przechowywać narzędzia do przetrwania. Może również zawierać gwizdek, krzesiwo lub małe urządzenie odblaskowe. Więcej o nożach survivalowych możesz przeczytać tutaj – Najlepsze Noże Survivalowe.

Noże bojowe

Noże bojowe są używane przez żołnierzy w czasie wojny. Noże bojowe są podzielone na kategorie według pochodzenia pierwszego użycia.

Nóż okopowy

Nóż ten jest hybrydą między bagnetem a kastetam z mosiądzu. Pozwala użytkownikowi na dźganie, cięcie i uderzanie jednym narzędziem. Nóż okopowy pojawił się podczas I wojny światowej.

Bagnety

Bagnet jest nożem przymocowanym do przodu karabinu. Daje żołnierzowi narzędzie podobne do miecza, którym można dźgać. Bagnety nie są zbyt dobrymi narzędziami do cięcia, ponieważ większość uszkodzeń odbywa się poprzez pchnięcie. Możesz użyć długości karabinu, aby sparować atak drugiej osoby. Ostatni atak bagnetowy został wykonany przez Brytyjczyków przeciwko siłom rebeliantów w Afganistanie. Brytyjczycy nie ponieśli żadnych ofiar.

Nóż taktyczny

Nóż taktyczny to nowoczesny nóż bojowy, który jest również przeznaczony do zadań użytkowych. Możesz nim otworzyć paczkę z racją żywnościową, a także użyć go do zabicia wroga. Dobrym przykładem jest Ka-bar.

Toporki taktyczne

Taktyczny topór to broń o małym ostrzu przymocowana do rączki. Jest często wykorzystywany przez wojsko i policję do wycinania drzwi, barier i pojazdów. Jest również używany jako broń ręczna w walce wręcz.
Więcej o toporkach możesz przeczytać tutaj – Najlepszy topór taktyczny Tomahawk, Najlepsze topory do rzucania.

Noże rekreacyjne

Niektóre noże są używane do zabawy i tylko do zabawy.

Noże do rzucania

Rzucanie nożem to popularny sport. Noże do rzucania to dobrze wyważone noże o długości od 15 do 30 centymetrów. Ostrze nie jest ostre, ale ma ostry punkt.
Więcej o nożach do rzucania możesz przeczytać tutaj – Rodzaje noży do rzucaniaNajlepsze noże do rzucania.

Shuriken

Rzucanie shurikenami jest odmianą rzucania noży. Zamiast długiego noża, rzuca się wieloramiennymi ostrzami.

Noże kuchenne

Noże kuchenne są przeznaczone do pracy w kuchni. Oznacza to, że zwykle wykonane są ze stali nierdzewnej zamiast stali węglowej (aby zapobiec korozji, ponieważ kuchnia jest mokrym środowiskiem). Zwykle są też elastyczne, ponieważ siekanie jest trudnym zadaniem. Są one wykonane tak, aby mieć uchwyt, który nie ślizga się, gdy jest mokry. Rączka musi być również skonstruowana w sposób łatwy do czyszczenia, aby nie gromadzić pokarmu, drobnoustrojów i brudu.

Nóż szefa kuchni

Jeśli mógłbyś mieć tylko jeden nóż w swojej kuchni, niech będzie to nóż szefa kuchni. Na niektórych obszarach nazywany jest także nożem kucharza. Ten nóż doskonale nadaje się do prawie każdej pracy w kuchni. Ma 20 – 30 centymetrów długości i jest dobry do krojenia, siekania i rąbania. Nóż kuchenny ma stopniowe nachylenie, dzięki czemu można je kołysać w przód iw tył podczas krojenia warzyw. Noże szefa kuchni również nie są ząbkowane.

Trybownik

Jest to drugi najbardziej przydatny nóż w kuchni (chyba że jesteś wegetarianinem). Jest podobny do noża szefa kuchni, ale nieco mniejszy. Jest także nieco bardziej elastyczny. Nóż  ten przeznaczony jest do oddzielania mięsa od kości, filetowania ryb i krojenia kawałków mięsa. Zauważ, że nie został zaprojektowany do przecinania kości. Niektórzy ludzie o małych dłoniach lubią siekać warzywa z nożem do trybowania, ponieważ daje im to większą kontrolę.

Tasak

Tasak jest używany przez rzeźników do przecinania mięsa i kości. To duży nóż z bardzo dużym ostrzem. Jest ciężki, więc doda mocy do ruchów rzeźnika. Tasak jest dobry do takich zadań, jak obcinanie głów rybom, przecinanie grubych kości, a niektórzy ludzie również używają tylnej strony lub rękojeści tasak do mielenia czosnku.

Nóż do chleba

Nóż do chleba to długi nóż ząbkowany. Jest przeznaczony do cięcia miękkiego chleba bez naciskania na chleb. Zapobiega to zgnieceniu chleba. Nóż ten wytwarza również mniej okruchów w porównaniu do zwykłego noża do krojenia chleba.

Nóż do obierania

Jest to bardzo mały nóż, którego ostrze ma około 7 – 10 centymetrów długości. Służy do przygotowania owoców i warzyw. Jest również używany do przygotowania dekoracji, takich jak kwiaty wykonane z pomidorów lub łabędzie wykonane z ziemniaków. Nóż do obierania jest bardzo lekki i może z łatwością zmieścić się w czyichś rękach.

Nóż do mięsa

Ten nóż służy do krojenia pieczeni, indyków i kurczaków. Zwykle jest ząbkowany i długi. Używa tego samego ruchu piłowania, co nóż do chleba. Spośród wszystkich noży w kuchni jest to jeden z najmniej używanych w historii.

Inne noże

Poza tymi wymienionymi powyżej, istnieją oczywiście inne noże.

Te noże to między innymi noże do krewetek (do patroszenia krewetek), noże do ostryg (do otwierania ostryg), noże do sałaty wykonane z plastiku, dzięki czemu krawędzie nie będą brązowe (możesz po prostu użyć rąk i rozerwać sałatę, ten sam wynik), noże do kanapek (używam tylko noża szefa kuchni), a nawet nóż do grejpfrutów przeznaczony specjalnie do cięcia grejpfrutów.

Jeśli się zastanawiasz, nie, nie potrzebujesz tych noży w kuchni. Nóż szefa kuchni może wykonać te prace, które wykonuje większość tych noży.

I to wszystko! Wszystkie noże, które mogę wymyślić. Mogłem ominąć kilka, jeśli tak, powiedz mi w komentarzu poniżej. Jeśli uważasz, że któryś z opisów był nieprawidłowy, daj mi znać.

One Comment

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.