Menu

Jak czyścić nóż

Kiedy kupujesz coś, prawdopodobnie chcesz, aby wytrzymało jak najdłużej. Zwłaszcza jeśli wyłożysz na to dużo pieniędzy. To samo dotyczy noży. Każdy pasjonat wie, że dbanie o sprzęt jest kluczowe, nigdy nie wiesz kiedy i czego będziesz potrzebować, więc zawsze wszystko powinno być w doskonałym stanie. Nie ma nic lepszego jak rozpakowywanie nowego, naostrzonego noża po zakupie.

CZYSZCZENIE NÓŻA

Nawet jeśli sam nóż jest dość podstawowym narzędziem, istnieje wiele sposobów na przedłużenie czasu użytkowności noża poprzez rutynowe czyszczenie każdej jego części. Dobrym miejscem od którego czyszczenie powinniśmy zacząć jest ostrze. Obecnie większość noży jest wykonana z dobrej jakości stali, która pozwala zachować ostrzu ostrość, a także zapobiega rdzewieniu i innym rodzajom korozji. Jeśli twój nóż nie będzie używany przez dłuższy czas, nie przechowuj go w pochwie. Wilgoć ma tendencję do gromadzenia siętam, co powoduje, że nóż jest bardziej narażony na rdzę. Jeśli twój nóż się zamoczy, wytrzyj go i nałóż cienką warstwę oleju. Jeśli nóż zetknie się ze słoną wodą lub jakąkolwiek inną substancją sprzyjającą korozji, wyczyść go wodą z kranu, a następnie nałóż cienką warstwę oleju.

Jeśli twój nóż jest składanym ostrzem, ważne jest, abyś dbał o „zawias”, na którym obraca się ostrze. Ta powierzchnia noża jest doskonałym miejscem do gromadzenia się brudu, piasku i kieszeni. Dobrym sposobem na zajęcie się nagromadzeniem jest końcówka Q i sprężone powietrze. (W razie potrzeby) Po usunięciu brudu z noża można go lekko natłuścić, aby uzyskać bardziej płynne otwieranie i zamykanie. Konieczne jest również sprawdzenie mechanizmów blokujących na twoich nożach. Kiedy będziesz mieć stałe oko na zamek, zmniejsza się ryzyko kontuzji z powodu uszkodzonego lub wadliwego mechanizmu blokującego.

Czyszczenie uchwytu noża będzie zależało od budowy i materiału użytego w uchwycie. Jeśli jest to drewniany uchwyt na nieruchomym nożu, można go czasami czyścić olejem lub pastą do mebli. W przypadku dowolnego metalowego uchwytu (stałego lub składanego) można użyć lekkiej powłoki oleju, a jeśli jest to składany uchwyt noża, można do niego dotrzeć w kilku twardych szczelinach. Znowu przydaje się końcówka Q i sprężone powietrze.

UTRZYMUJ OSTRZE OSTRE

Ostrzenie jest uważane za najtrudniejsze zadanie konserwacyjne dotyczące noża. Właściwe wykonanie tej pracy tradycyjnie było trudną i rzadką umiejętnością. Ne jest to jednak niemożliwe, po prostu jest trudne. Ponieważ dzisiejsze noże są w większości wykonane z dobrej jakości stali, ostrze powinno dobrze trzymać się krawędzi. Nawet jeśli jest to prawdą, jeśli masz ostrze wysokiej jakości, które wymaga wyostrzenia, do wykonania zadania będziesz potrzebował wysokiej jakości ostrzałki. Powodem tego jest potrzeba użyciaczegoś, co jest silniejsze niż samo ostrze noża, aby je naostrzyć. Dobra ostrzałka powinna zawierać szorstką powierzchnię do usuwania materiału. (ścierniwo diamentowe działa dobrze) Jak również powierzchnia wykończeniowa z twardego kamienia lub ścierniwa ceramicznego do wykończenia. Najlepiej ostrzyć swoje ostrza pod kątem 20 stopni. Podczas gdy możesz to zrobić za pomocą kamienia do ostrzenia,początkującym zaleca się użyć ostrzałki do noży.

OSTRZENIE OSTRZA: WHETSTONE

Używanie kamienia to świetny sposób na ostrzenie ostrza. W zależności od kamienia nie musi on być tak twardy, jak metalowe ostrzałki, co oznacza, że ​​wykonanie zadania zajmie trochę więcej czasu. Whetstones zwykle mają od dwóch do trzech stron z różnymi kamykami. Musisz ostrzyć nóż za pomocą każdej strony ostrzałki w odpowiedniej kolejności.

Zanim zaczniesz, zacznij od zanurzenia kamienia w wodzie. Po tym, jak kamień nie ma już pęcherzyków powietrza, zdejmij go i połóż na powierzchni antypoślizgowej. Następnie kładziesz nóż na boku kamienia z najwyższym żwirem. Ostrze powinno znajdować się pod kątem 10-15 stopni. Ta strona kamienia ma odetrzeć zużytą szorstką część ostrza. To jest etap wstępnego ostrzenia. Po usunięciu nierówności używa się drobniejszej strony kamienia, aby ostrze miało cienką krawędź. Ziarna kamienia decydują o tym, jak oste będzie ostrze. Im drobniejsze ziarno, tym delikatniejsza krawędź.


Reklama



 

ZASADA PIELĘGNACJI NÓŻA

W końcu najlepszym sposobem, aby zadbać o swój nóż, jest używanie go zgodnie z jego przeznaczeniem. Tak, wielu z nas używa swojego noża do zastąpienia śrubokrętu, prętu do podważania, młotkia i dłuta. Ciężka praca, którą większość z nas wkłada do naszych noży, jest prawdopodobnie powodem, który je zużywa najszybciej.

Mamy nadzieję, że pomoże to w rozwiązaniu ponadczasowego problemu znalezienia motywacji, aby zadbać o swoje narzędzia.

Ostatnią rzeczą, o której powinieneś pamiętać, jest to, że każda „własnoręczna naprawa” noża może unieważnić  jego gwarancję, więc jeśli to jest ważne, sprawdź to przed naprawieniem noża.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.