Menu

Jak długo puszkowane jedzenie jest zdatne do spożycia

Praktycznie w każdym zapasie preppersa nigdy nie zabraknie konserw; są podstawą. Ale jest wielu ludzi, którzy myślą, że tylko dlatego, że żywność jest w puszce, może przetrwać wiele lat. Chociaż żywność konserwowana może mieć dłuższy czas nadawania się do spożycia, nadal należy upewnić się, że pożywienie jest bezpieczne dla naszego zdrowia, gdy przychodzi czas, aby je otworzyć. W tym artykule dowiesz się kilku ważnych rzeczy, które musisz wiedzieć o konserwach i jak możesz ich używać w ekstremalnych sytuacjach.

JAK DŁUGO KONSERWY WYTRZYMUJĄ NAPRAWDĘ?

Wiedza o tym, jak długo trwa konserwowanie żywności, jest ważna, gdy planujesz przechowywać ją przez dłuższy czas. Rzeczywisty czas przechowywania konserw może zależeć od ich zawartości. Data ważności jednego lub dwóch lat, wydrukowana na puszkach, w rzeczywistości nie wskazuje, czy środek spożywczy w środku nadal jest jadalny.

Niektóre z puszkowanych produktów żywnościowych, które mogą wytrzymać bardzo długo (niektóre są znane z tego, że mogą przetrwać do dziesięciu lat) to pomidory i inne kwaśne pokarmy, owoce, które są konserwowane w syropie, są również dobrymi kandydatami, ponieważ duże ilości cukru w zapobiegają wzrostowi bakterii. Przetwory mięsne zaskakująco mają bardzo długie okresy przydatności do spożycia, niektórzy ludzie potwierdzają, że mogą one przetrwać  od dwóch do pięciu lat.

Jest nawet raport o puszce z mięsem, którą znaleziono we wraku, który ma ponad sto lat, a zawartość została przeanalizowana, okazało się, że mięso było nadal jadalne; chociaż nie zaleca się trzymania konserw w magazynie przez ponad dziesięć lat.


Reklama



W JAKI SPOSÓB MOŻESZ ROZPONAĆ, ŻE JEDZENIE Z PUSZKI JEST ZEPSUTE?

Oto kilka wskazówek, na które musisz zwrócić uwagę, abyś wiedział, które z puszek należy wyrzucić:

Jeśli końce puszki wybrzuszają się na zewnątrz. Wypukłość jest spowodowana przez gazy wytwarzane przez bakterie, które zepsuły zawartość puszki.
Jeśli puszka lub pokrywka wykazuje oznaki ciężkiej korozji. Nawet niewielkie ilości rdzy powinny nas zaalarmować, że najwyższy czas na wyrzucenie tej puszki.
Jeśli jedzenie przesiąknie przez górę. Jeśli wzrost ciśnienia w puszce przekroczy maksymalną pojemność, spowoduje to powstanie niewielkich otworów wzdłuż szwów i przepchnie przez nie część zawartości.
Jeśli po próbach otwarcia puszki są jakieś gazy, które uciekły, i jeśli z puszki wydobywa się obrzydliwy zapach, należy go natychmiast wyrzucić.
Są to oznaki, że bakterie botulizmu znalazły drogę do jedzenia w puszkach; i jeśli spożyjesz te jedzenie, będziesz cierpieć na zatrucie jadem kiełbasianym, a to prawie zawsze kończy się śmiercią.

W JAKI SPOSÓB ZWIĘKSZYĆ OKRES PRZYDATNOŚCI JEDZENIA W PUSZCE

Mimo że jedzenie konserwowe ma przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, możesz dodać kolejne lata do ich użyteczności, wykonując stosują:c poniższe rady”

Pokryj puszki woskiem, aby zapobiec rdzewieniu cyny.
Przechowuj puszki z dala od bezpośredniego światła słonecznego, najlepiej w miejscu, w którym temperatura nie przekracza 10 stopni, a wilgotność nie jest wysoka.
Możesz naprawdę w pełni wykorzystać swój zapas żywności teraz, gdy wiesz, jak długo trwa okres przydatności. Chociaż żywność w puszkach nie wytrzymuje tak długo, jak suszona żywność, zapewniają one o wiele więcej składników odżywczych, a co ważniejsze, mogą zapewnić komfort w trudnych czasach.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.