Menu

Jak ostrzyć nóż

Jednym z największych problemów, który powstrzymuje niektórych od zakupu dobrej jakości (a czasem bardzo drogiego) noża, jest jego konserwacja. W szczególności jeśli chodzi o ostrze. Chodzi o to, że jaki jest pożytek z noża, jeśli jest tępy? Martwisz się, że nie będziesz go w stanie przywrócić do takiego stanu, w jakim go kupiłeś? Cóż, jest na to sposób! Zawsze możesz polegać na ostrzarce, ale kiedy już nabędziesz doświadczenia i wiedzy o nożu, z pewnością będziesz chciał udoskonalić swój sprzęt. Ostrzenie noża oznacza użycie jednej lub kilku technik w celu utrzymania najostrzejszej krawędzi, aby była wolna od uszczerbień lub pęknień. Najbardziej podstawową techniką ostrzenia noży jest szlifowanie krawędzi na twardej i szorstkiej powierzchni. Zwykle jest to osełka lub kamień ostrzący.

Jednak większość ekspertów powie ci, że ostrzenie noży jest czymś więcej niż szlifowaniem! Możesz także użyć najlepszej elektrycznej ostrzałki do noży. Musisz znać rodzaj stali, z której korzystasz. Określa rodzaj używanej powierzchni szlifierskiej. W rzeczywistości niektóre z najlepszych technik ostrzenia noży używają kilku kamieni tudzież powierzchni od szorstkiej do gładkiej.

DLACZEGO?

Prosta odpowiedź brzmi: techniki ostrzenia noży mają na celu zapewnić ci dobrą ostrość przez cały czas.
Pamiętaj, że nóż nie robi się tylko tępy. Nabiera również kilka uszczerbień i wgnieceń na powierzchni cięcia. To znacznie zmniejszy cięcia noża.

Nóż jest przeznaczony do cięcia. Tniesz, stosując własną siłę na nóż i pozwalając nóżowi wykonać swoją pracę. Im ostrzejszy nóż, tym mniej go obciążasz. Im bardziej stępiony jest nóż, tym więcej wysiłku trzeba włożyć, aby wykonać to samo zadanie. Oznacza to, że szybciej się zmęczysz. A w kuchni, na dworze, w dżungli lub w dowolnej sytuacji, chcesz stracić najmniej siły jak to możliwe.

Ostry nóż jest czysty. Pozwala na cięcie mięsa na kawałki odpowiedniej wielkości. Tępy nóż zostawia postrzępioną krawędź. Będzie również wymagać od ciebie większej siły na przekrojenie obiektu. Spowoduje to nierówne cięcia, które nie są przyjemne dla oczu. Dotyczy to szczególnie rzeczy które wymagają szybkich i delikatnych cięć.
Tępy nóż wymaga użycia większej siły. To nie jest właściwy sposób użycia noża. A i rezultacie będziesz bardziej podatny na obrażenia.
W najbardziej ekstremalnych okolicznościach ostry nóż może oznaczać różnicę między życiem a śmiercią. Każdy ekstremalny kampingowiec wie o tym.

JAK

Przejdźmy do rzeczy. Najpierw musisz ocenić swój nóż. Czy posiada on wgniecenia, uszczerbi, pęknięcia, czy potrzebujesz tylko wyostrzyć krawędź? Jaki to rodzaj ostrza? Jak bardzo jest tępy? Przyjmijmy najgorszy scenariusz, co oznacza, że ​​nie masz luksusu by móc zakupić nowy nóż.

Uszczerbki

Wymagają mniejszej siły roboczej. Będziesz musiał użyć kamienia szlifierskiego. Skoncentruj się na usunięciu uszczerbku a następnie spróbuj zeskrobać obrobiony obszar, przechodząc przez całą długość ostrza. W ten sposób szczerba będzie mniej widoczna. W przypadku mniejszych uszczerbków możliwe jest ich całkowite usunięcie poprzez zeszlifowanie całej krawędzi skrawającej. Nie rób tego zbyt często, w efekcie prowadzi to do powstania cieńszego ostrza.

Ostrzenie

Wymaga użycia większej siły bocznej. Zasadniczo chcesz mieć najmniejszy lub najostrzejszy kąt pomiędzy ostrzem a kamieniem. Wykonujesz posuwisty ruch od podstawy w kierunku końca noża. Większość ekspertów mówi, aby użyć tylko jednego ruchu jednolitego. Ale niektórzy wolą używać ruchu do przodu i do tyłu.

Wygładzanie

Aby zakończyć prace i zmaksymalizować cięcie i zminimalizować widoczne zadrapania na powierzchni. Możesz w tym celu użyć rzemienia. To samo dotyczy maszynki do golenia; nie ma nic złego w używaniu skórzanej skóry do noży, a nawet mieczy.

Podsumowanie

Kluczem do prawidłowego ostrzenia jest odpowiednie narzędzie. Jeśli masz ceramiczne ostrze, możesz je ostrzyć samodzielnie, ALE zaleca się wysłanie go do producenta lub profesjonalisty. Dzieje się tak dlatego, że ceramika łatwo pęka, gdy użyjesz zbyt dużej siły. Nie wspominając o tym, że same w sobie są drogie.


Reklama



Gdzie można naostrzyć nóż?

Jeśli nie masz odpowiednich narzędzi by samemu naostrzyć nóż, rozsądniej jest powierzyć to zadanie specjaliście. Jeśli nie ma w Twojej miejscowości sklepów specjalizujących się w tym, możesz skorzystać z usług Zakładu ślusarskiego „Ostrze, Ryszard i Mateusz Malczarski„. Nawet jeśli mieszkasz w odległej miejscowości, nadal możesz skorzystać z ich usług poprzez wysłanie do nich paczki z rzeczami do ostrzenia. Zazwyczaj czas oczekiwania wynosi od 2-7 dni roboczych w zależności od ilości pracy jaką zakład ma aktualnie o wykonania. Więcej informacji możesz znaleźć na ich stronie – http://ostrze.com/

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.